Fajta leírás pumi

Származási hely: Magyarország

Eredeti feladata: Juhászkutya, házőrző és kártevőirtó.

Eredeti neve: Pumi

Angol neve: Pumi

Eredete: A XVII-XVIII. Században Magyarországon alakult ki az ősi puli, valamint az országba bekerült német és francia terrier jellegű terelő ebek kereszteződése folytán. A XX. század eleje óta önálló kutyafajtaként jegyzik.

MegjelenéseTeste: A pumi közepes nagyságú, szögletes testfelépítésű kutya. Marja kiemelkedik a hátrafelé lejtő hátvonalából, hasa pedig felfelé emelkedik. Magasan tűzött farkát felkunkorítva tartja; ha a kölyök kurta farokkal születik, az is elfogadható. Azokban az országokban, ahol megengedett, a hosszú farok kurtítható is. A magasan tűzött nyak közepes hosszúságú.

Feje: Meglehetősen hosszú, egyenes orrnyereggel és igen enyhe stoppal. A közepes nagyságú fülek magasan tűzöttek, felállók, a végük előrehajlik. Szemei kissé ferde metszésűek. A pumi harapása ollószerű.

Marmagassága: A kanok marmagassága 35 cm, a szukáké 44 cm.Marmagasság minimum: 35Marmagasság maximum: 44

Testtömege: 8-13 kg

Szőrzete: Félhosszú szőrzete tincsekben nő; a test egyes részein rövid és durva tapintású, máshol hosszú és gubancos. A rendezetlen megjelenés a fajta egyik sajátossága. Szőre nem nemezesedik.

Színei: A foltos szőrzeten kívül bármilyen színezet elfogadható. Leggyakoribbak a sárgásfehér és a szürke egyedek, bár a fekete, a fehér és a vöröses szín is megengedett. Szemei sötétbarnák.

Vérmérséklete

Jelleme: Hihetetlenül tevékeny, figyelmes és lelkes kutya, a munkában fáradhatatlan. Nagyon értelmes fajta, igen rövid idő alatt képes megtanulni az új parancsokat. Nem kíméli magát, roppant bátor (néha túlságosan is az), és kiváló házőrző. Szeret ugatni.

Társas viselkedése: A pumi nem szeret mindenkit, általában egyetlen személy iránt alakul ki benne nagyon erős kötődés, az idegenekkel szemben pedig félénk és óvatos. Más kutyákkal szemben hajlamos a domináns viselkedésre. rendszerint igen jól kijön az (apróbb) haszonállatokkal, de azért nem árt már fiatal korában hozzájuk szoktatni. Mindig készen áll arra, hogy üldözőbe vegye a rágcsálókat, a nyulakat és a macskákat - ez újabb ok arra, hogy segítsenek a kölyöknek hozzászokni ezekhez az állatokhoz. Ha a nagyobb gyerekek tiszteletben tartják, akkor a pumi nagyon jól ki tud jönni velük.

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A szőrzetét elég néha-néha átkefélni. A hallójáratokból kézzel célszerű kitépkedni a felesleges szőrszálakat. A kiállításon versenyeztetett pumit általában megnyírják és kefélik - de csak mértékkel.

Tanítása: A pumi tanítása nem különösebben nehéz feladat, mivel elég értelmes ahhoz, hogy megértse, mit akarnak tőle, és szeret is tanulni. A városban tartott puminál azonban figyelmet kell fordítani arra, hogy leszoktassák a (felesleges) ugatásról.

Mozgásigénye: Ez a vakmerő és fürge kutya akkor érzi igazán jól magát, ha nagyon sokat mozoghat, ezért nem való olyan személyeknek, akik mindennél többre értékelik a nyugalmas életet. A mindennapos séták mellet rendszeresen lehetőséget kell adni neki arra is, hogy póráz nélkül hancúrozzon. Nem hajlamos a csavargásra.

Alkalmazásai: A pumi szabadtéri életre termett: a legjobban egy vidéki gazdaságban érzi jól magát, ahol teljesen magától értetődően vállal fel egy sor különböző feladatot. A ház őrzését, a baromfik egy csoportban tartását, valamint a kártevőirtást is nyugodt szívvel rá lehet bízni. Ettől függetlenül nyugodtan tartható városban is, ha a gazdája elegendő mozgást és tevékenységet tud biztosítani a számára. Az ügyességi próbákban kiváló eredményeket érhet el, de a jól nevelt pumi az engedelmességi versenyeken sem hagyja cserben a gazdáját. (Forrás: https://www.kutya-tar.hu)